” Jag är den store Rappatack.
Stjärnorna tillhör mej.
Jag är större än du kan ana.
Jag är fem år.

I mitt  svarta, nattmörka slott är jag kung.
Där bestämmer jag.
Där befaller jag.
Det svartaste, nattaste slottet i världen är mitt!”

Detta är hämtat ur en fantastisk barnbok, ”Rappatack”, skrivet av Susanne Marko och Ulrica Hydman -Vallien har gjort bilderna.
Boken handlar om ilska, och svartsjukan som kan uppstå när man får ett syskon.

Dagens inlägg kommer också att handla om ilska, och framför allt bristen på respekt.
Jag har i dagarna pratat med en man som nedvärderat mitt yrke och kränkt min stolthet. -” Du är säkert duktig på det du gör ”- sa han hånfullt.
Om jag hade varit en man, hade han aldrig sagt så.  Det är väl klart att jag är duktig på det jag gör!!!! JAG ÄR BÄST!!  Jag hade inte kommit så här långt om jag inte var bra!!

Var finns människor med hövlighet, som uppskattar ett bra hantverk, som inser att det tar tid och att det kostar pengar?
Bristen på respekt kommer nog också av att textilindustrin är ett låglöne yrke.
Att kläder här i Sverige kan kosta 149 kr, är brist på respekt för de hundratusentals kvinnor, män och barn som arbetar i industrierna.
Det sjukaste med textilindustrin är att vi förstör jorden, med alla giftiga kemikalier, vi dödar människor som odlar, bereder och tillverkar plaggen. Och det bara för att vi ska kunna köpa billiga kläder.
Det är brist på respekt!!!

”För jag är björnen.
Där jag sätter mina tassar, stiger blixtrar fram.
Blixtrarna slår ner i jorden.
Jag går. Jag kommer aldrig mer tillbaka”-ur Rappatack.

Men jag går inte. Jag stannar.  Jag kommer att vinna. Jag kommer att göra en stor förändring. För dig, För mig och För alla mina jämlikar inom textilindustrin och för våran jord.
Vi ses!!

Annons